Sanja Telebak - Program "Povratak kući"Nagrada preokreta – srce mira“
 
Podnaslov iz knjige Umetnost kontemplacije
 
Koji god da sam GK kontemplirala taj preokret je bio najteža stanica u ovom putovanju zvanom kontemplacija, prihvatanje odgovornosti ili jednostavno rečeno ŽIVOT.
 
Današnja priča ide ovako:
 
20 godina od sada pričaju majka i kćerka.
 
Scenario jedan:
 
Kćerka dolazi kod majke jer je dobila ponudu za novi posao, koji uključuje i preseljenje i ceo novi život.
 
Majka: E da sam samo imala hrabrosti one davne 2012. i da sam iskoračila u svoju slobodu, onako hrabro bez očekivanja. Ko zna gde bi mi kraj bio? Nemoj ti kćeri da napraviš istu grešku, idi, živi, kreiraj, budi…Budi autentična ti. Ona koja jesi. Živi život punim plućima i znaj, svaki put kad je teško, kad osetiš pritisak, seti se…ako ne iskoračim, ostaću zarobljena u životu koji ne želim i koji drugi kreiraju umesto mene.
 
Kćer: Mama, kako ću, ako nisi mogla ti, kako ću moći ja… Ne, ne nemogu, plašim se. Odbiću ponudu. Nije to za mene.
 
Scenario dva:
 
Majka: Sećaš se mila moja, kada je mama konačno rekla životu DA?
 
Kćer: Da, naravno! To je bilo davne 2012. kada si preokrenula svoj život za 180 stepeni, kada si počela živeti svoju svrhu, kada si se prestala kriti iza mojih, sestrinih i tatinih izazova i prihvatila odgovornost za sopstvenu kreaciju, na svim poljima. Te godine si promenila i posao i stan i zemlju. Kao i ranije u tvom životu, ti kad menjaš, menjaš sve. Tvoj život je baš uzbudljiv mama, trebala bi napisati knjigu o njemu.
 
Majka: Da draga, tako i ti uvek možeš da kažeš DA svom životu. Kada osetiš da je to tvoja prilika.
 
Kćer: Znam mama, ovaj strah koji osećam to je samo moja prošla ja, koja se plaši iskoračiti. Tako je bilo i tebi, sećam se, pričala si mi. Znaš, srećna sam da si mi baš ti majka. Prihvatam ponudu. Mnogo te volim. 
 
Majka: I ja tebe mila moja, beskonačno…sada i uvek. I zapamti, tu sam za tebe bez obzira na sve, meni se uvek možeš obratiti. „
 
Koji scenario ti biraš?
 
Život je skup izbora.
I izbor je uvek NAŠ.